Leif Dræby   < forside                        < forrige side    næste side>     

  1940 - 60      1960 - 70      1970 - 80      1980 - 90      1990 - 2000      2000 - 2010                        TEGNER

Eftermiddagsstemning ved havnen i Silkeborg - Tegning Leif Dræby                     Tusch

Midtjyllands Avis 6 april. 79.              Side 24           

_____________________________________

Ænder, måger, krager - optaget af at finde føde på isen der nu langt om længe er brudt op og har pakket sig sammen nede i havnen. Forårs solen gør fuglene godt – ligesom solen også vækkede foråret i mig. Fuglene er som een stor familie. I højre side af billedet - på hjørnet af hjejle selskabets værkstedsbygning – er der stadig rester af forrige års scene fra Regatta festen 1978.

Jeg - var først gang til Regatta fest - sammen med mine forældre – 22 august 1948. Jeg var kun syv år. Der var utroligt mange mennesker ved havnen. På et tidspunkt kunne jeg ikke se hvor mine forældre var – jeg var jo nede imellem en masse ben. Og kunne ikke se andet. Jeg greb fat i et par bukseben. Men – det var til min store overraskelse ikke min fars bukser jeg havde taget fat i. Jeg blev flov – da jeg opdagede at det var en helt anden mands ben.

Næste gang der var regatta fest var 20 august 1950. Jeg var blevet lidt ældre og kunne bevæge mig lidt rundt på egen hånd. Kongeparret – kong Frederik 9 og dronning Ingrid – kong Frederik var sådan en rigtig mand at se på. De kom til regatta festen kørende i bil ned af Christian 8.s vej – der var afspærret ud for Hovedgårdsvej. Kongeparret stod ud af bilen – jeg stod placeret langt oppe af Christian 8.s vej – men jeg kunne alligevel se en gammel mand gå frem og knæle ned foran kongen. Jeg synes det var noget underligt noget – blev samtidig meget rørt over sceneriet med den gamle mand der knælede.

I 1987 lavede jeg en plakat der skulle vises på en udstilling i New York på Jacob Jawitz Coliseum. Et meget ekspressivt nærmest eksploderende motiv. Det sker af og til når nogen ser plakaten – spørger mig om det er ”Regatta festen” i Silkeborg. Men det er det nu ikke! Jeg havde store betænkeligheder under fremstilling af plakaten som jeg lavede sammen med firmaet ”Storm” i København. Jeg havde tænkt mig at kalde motivet for ”Fahrenheit 452”. Inspireret af romanen Fahrenheit 451, skrevet af Ray Bradbury, udgivet i 1953.

I Central Park - ved H.C. Andersen der læser "The Ugly Duckling"

Titlen refererer til den temperatur som papir selvantænder ved: 451. Bogen er jo meget politisk. Men jeg ville give mit billede ”en grad” mere. Jeg turde dog ikke – jeg troede amerikanerne ville opfatte min titel værende for politisk. Og ”frygtede” jeg ville ryge direkte i spjældet når jeg stod ud af flyveren i Kennedy Airport. Nå - der skulle sikkert mere til før det ville komme så vidt. Men titlen kom aldrig til at stå på plakaten. Der var stor interesse for plakaten – Storm – fortale at 25 firmaer havde bestilt en prøve – men det blev ved det.