Leif Dræby   < forside                                   <baggrund          

 

Frontalt side 3.

 

 

 

Over alt i huset vidner billeder om et langt liv med kunst, og betegnende nok er det ikke kun egne, men i høj grad kollegernes billeder.  Leif Dræby har gjort et stort arbejde som organisator i forskellige kunstnergrupperinger, har deltaget i kurser og været på studieture. Han er oprigtigt interesseret i sine medmennesker. Rart at være sammen med en kunstner, der er lige så optaget af kammeraternes kunst som af sin egen.

Dog er han også ærlig: ”når det kommer dertil, så er det vigtigste for mig, det jeg selv skaber- han kan glæde sig på andres vegne, men også føle jalousi!

 

Som opvokset i Silkeborg vedkender han sig arv og gæld til såvel Leif Ragn Jensen som Asger Jorn. Direkte undervisning modtog Leif Dræby på Silkeborg Kunstskole og på Århus Kunstakademi, og i årernes løb har flere institutioner rundt i landet haft bud efter ham som underviser og foredragsholder. Han har deltaget i udbudte konkurrencer og vandt, forståeligt nok, med sit forslag til delvis farvesætningen af en ny springsal til Gymnastikhøjskolen ved Viborg.

 

På hylder og langs væggen står et udvalg af hans keramiske værker. Til Charlottenborgs Forårsudstilling i 1995 bidrog han med små keramikhuse, som Leif følte symboliserede ”den nødvendige tryghed”. I øvrigt var det på Leif Dræbys initiativ, de københavnske ”Charlottenborg-malere” kom i forbindelse med ”de gale jyder”.

 

En meget tidlig erindring stammer fra begyndelsen af 1940erne, hvor han fik sit første følelsesmæssige chok: Den tyske soldat, han havde snakket så hyggeligt med på små ture i nærheden af hjemmet, blev af hans mor nægtet logi. Hvordan kan en ven så pludseligt forvandles til en fjende?

 

Da forældrene flyttede fra huset på hjørnet af Virklundvej og Thorsøallé til Skovvangsvej, ændredes Leifs legeplads fra landskabet omkring Thorsø til skovene omkring Almindsø og Ørnsø. Virklund Skole blev erstattet med Vestre Skole. Han var god til at tegne, viste sans for farver og kom, efter kun syv års skolegang, fjorten år gammel, i lære som autolakerer i Skolegade. Uddannelsen, der var på fire år, omfattede skiltemaling samt kendskab til bygningsmaling. Om vinteren var der tegneundervisning på Teknisk Skole. Svendestykket, en grågrøn Opel Rekord Van, gav sølvmedalje.

 

 

 

 

Leif Dræby:

"Silkeborg Papirfabrik" - Epos 1998."Andre skorstene der ryger".

84x82 cm. 1998.  Foto: Randi Kornerup-Bang

 

 

 

Han stiftede familie i 1961 og etablerede sig med eget værksted først i Ans, siden i Silkeborg. Samtidig fik han, de næste tyve år, utallige tegninger offentliggjort i Midtjyllands Avis. Stemningsfulde tegninger, der stadig kan fænge - især en beskuer med interesse for lokaliteter i og naturen omkring Silkeborg. Man kan blive helt nostalgisk over bygningens navn, ”Silkeborg Papir”, badet i lys.

 

< side2                                                                                                                                side 4 >