Leif Dræby   < forside                              <kina menu         

 <side1                                                                    2.

  Er dette så en demonstration for den Lange March. Kinas lange vej væk fra et feudalt samfund frem mod et mere nutidigt samfund med oplysning, selvbestemmelse og  demokrati. Mod en moderne vestlig markedsøkonomi. For det er vesten der er forbilledet på godt og ondt. Det ser man tydeligt i gade billedets tøjmode.  Og i de kolossalt  store væg reklamer der dominerer, ikke blot bymidten. Men langt ud af hovedgader og indfaldsveje. I byggeriet fortrænges den traditionelle østlige pagode stil i en hastig men meget ulige kamp med moderne beton elementer.

  Den lange march. Der har kostet så meget i tab af menneskeliv. Afsavn. Politiske eksperimenter. Indførelse af et socialistisk system der viste sig,  ikke at dække alle menneskets behov. Vi er ikke blot sociale individer, vi har også behov for at være frie. Er  dette at kineseren så denne morgen  bevæger sig ubeskyttet gennem støv tågen. Dermed  demonstrerer sin foragt for modstand ved at udsætte sine lunger for astmatiske urimeligheder.  Er dette så en demonstration af. VI har kæmpet en stor kamp. VI kæmper stadig  denne kamp frem mod et mere retfærdigt samfund. Med plads for alle. Vi har snublet men vi har rejst os igen. Derfor ignorerer vi  denne  akutte mer- forurening, og strider os uselvisk frem mod  denne dags mål.

 

 

   Sammen med Randi Kornerup- Bang er jeg rejst jeg til Kina. Mine drømmes rejse mål. Af alle lande jeg har  rejst i  er Kina  højt prioriteret.

Skal man have en baggrund for at forstå sit eget land er det nødvendigt at rejse. Forstå sit eget lands befolkning, politik, vilkår, hvis man vil udvikle sit  individ.

Det har slået mig, i samme øjeblik jeg har sat min fod i et nyt land, begynder jeg at drage sammenligninger,  registre forskelle. Forskellene kommer oftest til udtryk i skikke, maden, byggestil. Ikke så meget i påklædning for nu er snart alle landes befolknings grupper vestligt klædt. Det bliver vestens model der sejrer!  Vi er smarte. Vi er IN. Eller  er det blot fordi den vestlige klædedragt er mer bekvem.                                                                                              Socialt kan jeg i mange mindre udviklede lande se stor fattigdom. Og så sige til mig selv, jamen den sociale nød har vi da ikke i Danmark. Men alligevel er der jo da  også mennesker der sover på gaden i Danmark.  I Europa. I USA.

 

side 3 >